replika telefonlar ve madde ile kuvvet bilgisi78

replika telefonlar ve madde ile kuvvet bilgisi78

 sizlere en güzel yazılarımızı madde yazılarımızı yazan replika telefonlar diyorki hiçbir fikir mevcut değildi. Asla böyle bir şey hatırlarma gelmemişti. Yeri ve göğü yaratan bir yaratıcıdan, insanın zuhurundan, ölenlerin ahirette yeniden dirileceklerinden, ebedi bir hayata mazhar olacaklarından [584] söz ettiğim zaman hiçbir şey anlamıyorlar, hatta arslan ve çakal avı hikâyelerini dinlerken gösterdikleri merakın binde birini bile göstermiyorlardı ve bu gibi fikirlere inanmaları gerektiğini ısrarla söylediğim zaman, güya insamn gücünü aşan bir teklifte bulunmuşum gibi ızdırap çekiyorlar ve korkuyorlardı".

Oppermarm admdaki seyyah Caffre kabilesinden söz ederken bunlarm yüce bir varhğa dair hiçbir fikirleri olmadığını ve kendi allahları olmak üzere kabile reisini tanıdıklarını söylüyor. Hotantulara gelince, bunlar ashnda iyilik ve kötülük olmak üzere iki üke tamrlar, fakat ne mabetleri ne ibadetleri vardu. Yalnız kamer dolunay haline gelince ve bir tür ateş böceğini gördükleri zaman büyük bir merasim icra ederler. Bu kabile arasmda uzun müddet yaşayan Vaillant, bunlarm da hiçbir dinî fikre ve Allah fikrine sahip olmadıklarmı iddia etmiştir. Boschiman kabilesi de dine ve ibadete dair bir fikre sahip değildir. Bu kabile fertleri gök gürültüsünü işittikleri zaman birtakım cinlerin seslerini işitiyoruz zanruyla korkarlar [585] ve birtakım beddualar okumaya başlarlar. Gustave Fritsch'in ifadesine göre Afrika'da bulıman Ova-Herrero kabilesinin de hiçbir dini yoktur. Yalmz bazı bâtıl itikatlara ve sihre inanırlar. Hayvanlara, ağaçlara ve buna benzer diğer şeylere büyük bir önem atfederler. Burton, yine Afrika dâhilinde bulunan birçok kabilelerden söz ederken, bunların ne Allah'a ne meleklere ne de şeytana inandıklarmı zikrediyor.
Bu değerlendirmelerden sonra bir kere de Avustralya'ya, Güney Denizi'nde ve Büyük Okyanus'taki adalarda yaşayetn kabilelere bir nazar atfedersek aşağıdaki sonuçlan elde ederiz.
" Avustralya'run yerlileri ne bir yaratıcı fikrine ne de ahlâki bir kanun koyucuya asla itikat etmezler. Kendilerine bunları öğretmek için yapılem her türlü girişimler boş ve sonuçsuz kalrmştır" (Hasskari).
Narcisse Pelletier isminde bir Fransız batmış bir gemiden kurtularak First Red Rock admdaki kabile arasmda [586] on yedi sene ikamet etmek zorunda kaldı. Bu zatm iddiasma göre söz konusu kabile
diller. Geleceğe dair hiçbir fiki, ve ^jnn beyınlermı meşgul etmez. Motou kab ' «iri ^eri de hiçbir dine ve Allah'a iaaJlIf'^Gine ■^jarmda ölenlerin ruhları "Taulou" denilen Jınlou'dan maksat havanm üst tabakasıdır. DamoodTa .Ji bu ada Avustralya ile Yeni Gine |s«7| arasmda lıites admdaki seyyah, hiçbir dinî fikir gBmeınijb,, Sı„,i ^lisi ne bir mabede ne de bir ibadete sahipiirk Kj,^ jlünasebetiyle Andaman kabilesindensözedenDoktorMonnat ^yor ki: "Bunlar bedenlerini çamurla yıkarlar, hiçbir elbise ji\Ti\ezler. Utanma bunlar için değildir. Tıpkı vahşi hayvanlar ‘^İ,i yaşarlar. Yüce bir varlığa ve bir Allah'a asla itikat etmezler, Djjjeri yoktur. Bu yüzden ahirete de inanmazlar". !i!alenezya'daki Yeni Britanya ahalisi Doktor Finseh'e göre ^yet yumuşak tabiath insanlarda. Onların nezdinde en küçük ibadet fikri ve öldükten sonra bir hayatın mevcudiyeti asla malum değildir. Filipin'deki zenciler, Moluque kavmi de Doktor Mundt-Lauff'a göre hiçbir din tanımamışlardır. Yalnız Warda ateşe ve güneşe karşı önemsiz bir ibadet fikri vardır. Sununla beraber hiçbir mabet ve putlan yoktur. Ölülerini liizleri güneşe karşı olmak üzere yatırırlar.
Asya'ya gelince, medeniyetin bu eski beşiğinde de bu tür [88] örnekler az değildir. Burada da öyle dinler, şöhret iazanımş ve her tarafa yayılmış öyle itikatlar vardı ki, hunlann ifasında zerre kadar Allah fikrine rastlamak mümkün alamazdı. Pögou hükümetindeki Karen ahalisi ne Allah'a hurlar ne de şeytanlarm, cinlerin etkilerine inanırlar, 'iauınmah Labar sakinleri Sumatra adasmda ikamet ettikleri e
Hindistan'ın ilk kabilelerinden olan Dschuangablar kendilerini ilk insanlar tarafından yarafalmış olmak üzere tamrlar. Hiçbir büyüye itikatları yoktur. İngiliz miralaylarmdan Dalton'un ifadesine göre dillerinde Allah, gök, cehennem kelimeleri mevcut değildir. Ahirete dair de hiçbir malumatlan yoktur. Felaket halinde güneşe tavuk kurban ederler. Bu suretle ürünlerinin de bereketli olacağma inanırlar. Bunlardan başka belli başlı bir âdetleri yoktur. Hindistan'm diğer bir kabilesi olan Kasiahlar böyle bir halde tavuk kesecek yerde yumurta kırmayı tercih ederler. Doktor Hooker'a [589] göre bütün dinleri bundan ibarettir. Amami Oschima'nm Liou-Kiou adasınm bahtiyar sakinlerine gelince. Doktor Döderlein'm iddiasma göre bunlar ne Allah ne ibadet ne mabet ne de rahip tamrlar. Yegâne itikatları atalara hürmetten ibarettir. Onlarm memleketlerinde on alü gün ikamet etmiş olan söz konusu doktorun açıklamasma göre bu türlü bir itikat Sinto dininin esasım oluşturur ki, bu din hali hazırda Japonya'da yürürlüktedir. Özellikle Japonlara gelince, onlar da ne Allah'a ne de ahirete inamrlar. Japon kavmi dinsiz bir kavimdir. Amerika seyyahlarmdan Burrovv'un iddiasına göre Japonlar materyalist bir kavimdir. Bununla beraber İngiliz seyyahlarmdan Alcock tasdik eder ki, yeryüzünde hiçbir kavim Japonlar kadar eğitime ve kültüre istidatlı değildir.
Asya'da bulunan putperest dinleri arasmdan en meşhuru Buda dinidir ki, bundan daha soma uzun uzadıya söz edeceğiz. Bu dinde Allah, ebediyet fikirleri yoktur. Yüce bir gaye olmak üzere yokluğu gösterilir. Çin'de [590] bulıman iki din de bu suretle Allah fikrinden armmıştır. Çin dilinde Allah ve yaraüa fikirlerini ifade edecek bir kelime dahi yoktur. Birçok seyyahların kurdukları ilişkiler sonucunda anlaşıirmştır ki, Çin ahalisinin özellikle aydınları içeren büyük bir kısmı tamamıyla dinsizdir ve hiçbir ibadet ahşkanlığı yoktur. Diğer yönden Aryanlarm -bunlar panteizme inamyordular- ilkel dillerinde mahlûk keümesi mevcut değildi. Schopenhauer'a göre Allah fikri ve ilham denilen şey, Museviler tarafmdan icat olunmuş ve daha sonra Hristiyanlığa ve İslâmiyete nüfuz etmiştir. Esasen bu iki son din Judaizm denilen Musevi dininin birer kolundan başka bir şey değildir.
Hatta Avrupa'da da hiçbir dine sahip olmayan birçok
ıileketi dâhilinde son icra ettiğTbf..replika telefonlar yazdı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder